Over type 1

Diabetes type 1

Hoe ontstaat diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte. Dat wil zeggen, ons afweersysteem heeft een ernstige fout gemaakt. Het afweersysteem in ons bloed is er om ons te verdedigen tegen ziekmakende bacteriën en virussen van buitenaf. Bij diabetes type 1 heeft het afweersysteem de fout gemaakt om eigen cellen aan te vallen en te vernietigen. En dan heel speciaal, de beta-cellen in de alvleesklier (de pancreas). Dat zijn de cellen die insuline maken.

Pas als bijna alle beta-cellen vernietigd zijn is er zo een ernstig gebrek aan insuline ontstaan dat de diabetes tot uiting komt en plotseling klachten gaat geven. Eigenlijk was de ziekte al een hele tijd bezig te ontstaan, zonder dat er iets van te merken was.

Hoe herken je diabetes type 1?

Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:

wazig-zien

wazig zien

gewicht

afvallen zonder dat daar een reden voor is

veel-drinken

veel dorst en veel plassen

ziek-zijn

ziek en beroerd voelen

misselijk

misselijk zijn of overgeven

eetpatroon

veel honger hebben, of juist helemaal niet

Herken je bovenstaande symptomen bij jouw kind? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts!

Behandeling

Waaruit bestaat de behandeling?

Er is bij type 1 diabetes een tekort aan insuline, en dus bestaat de behandeling uit het toedienen van insuline. Insuline is van levensbelang, het is namelijk gevaarlijk om insuline niet te gebruiken als diabetes 1 diabeet. Insuline is niet een gewoon medicijn en er zijn een paar dingen die het wat ingewikkelder maken. Insuline moet gespoten worden. Mensen met type 2 diabetes gebruiken wel tabletten, maar die werken niet bij type 1 diabetes.

Graag bieden wij je meer informatie over de behandeling van diabetes type 1, want er komt heel veel bij kijken. Zo veel, dat deze webpagina veel te lang zou worden. Daarom hebben wij alle informatie rondom diabetes type 1 en het behandelen ervan gebundeld in ons e-book. Dit e-book kan je onderaan deze pagina aanvragen.

In het e-book staat onder andere informatie over soorten insuline, voeding, bloedsuikerwaarden, het dagelijks leven en nog veel meer.

je staat er niet
alleen voor!

Bij DiAwareness vind je:

– Mensen die naar u luisteren
– Ervaringsdeskundigen
– Begeleiding
– Ondersteuning
– Waardering
– Respect
– Een klankbord
– Informatie

Je hoeft het niet alleen te doen, om hulp vragen mag .. WE CARE!